10 knep: Gör din dator grön
.
Isarna smälter, koldioxidutsläppen blir allt värre och ozonlagret tunnas ut. Men du behöver inte binda fast dig vid ett träd i en vecka för att vara en miljövän.
Här är 10 tips som gör din dator miljövänlig:
1. Släck ned
Stäng av datorn när du går hem för dagen eller är bortrest. Ungefär 25 öre i timmen är elkostnaden för ett komplett datorpaket, ca 2000 kronor om året.
2. När viloläget är bra
Ska du ta en fika eller gå ut på lunch vill du förmodligen inte stänga av datorn helt. Men i stället för att låta den gå för fullt kan du ställa in så att den i alla fall går in i viloläge och drar minimalt med ström.
3. Grena av
En grenkontakt hjälper dig att snabbt och lätt stänga av skrivaren, skärmen, bildläsaren och allt annat du har kopplat till datorn. Det finns även intelligenta grenuttag som själv stänger av all kringutrustning när strömmen till datorn bryts. Kolla på Clas Ohlsson exempelvis.
4. Nytt bättre än gammalt
En ny dator drar som regel mindre ström än en gammal.
5. Analysera dina uppgifter
En kraftfull dator drar så klart mer ström än en enkel, så tänk efter vad dina arbetsuppgifter består av. Ska du bara svara på mejl, surfa och skriva dokument behöver du inte ett grymt grafikkort, avancerad processor eller en stor skärm.
6. Bärbart rocks
En bärbar dator är mer strömsnål än en stationär, ca 30 watt mot 120.
7. Välj miljövänligt
Även datorer kan vara Svanenmärkta (eller Energy Star eller TCO) och de som är det drar bara en tredjedel så mycket ström som en standarddator.
8. Inget rutinmässigt Ctrl+P
Tänk hur många träd som får sätta barken till för alla onödiga utskrifter som görs varje dag. Spara inte bara strömmen utan också papper. Måste du skriva ut så är dubbelsidiga utskrifter bra.
9. Laddningsbara batterier
Batterier är inte bara dyra, de är miljöfarliga också. Köp laddningsbara batterier istället.
10. Återvinn burken
Kasta inte elektroniska prylar i soporna utan lämna in dem för återvinning. Bra sidor är Sopor.nu (visar var din kommuns återvinningscentraler finns) eller Batteriinsamlingen.se
.
Källa: Emelie Östergren https://shortcut.se/